Dokumentasjon på bad: Faglig riktig, er det så viktig?

De fleste har fått med seg at det er lurt å ha dokumentasjon på baderomsarbeid, og tar vare på kvitteringer og bekreftelser på utført jobb. Men mange tenker ikke over hva som ligger i å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført – eller hvor viktig det kan være.

Dokumentasjon er viktig på flere punkter for en bolig, som verdiøkning, salgsverdi, forsikring og reklamasjonsrett.

Den dagen du skal selge boligen, klage på noe som ikke fungerer, eller be forsikringsselskapet ditt om hjelp til å dekke skader, bør du kunne dokumentere at arbeid som er utført i boligen din er gjort korrekt – av noen som kan faget. Dette gjelder ikke minst på bad og våtrom.

Få dokumentasjon på baderomsarbeidene av rørleggeren

Det er viktig å dokumentere alle større inngrep og nye prosjekter som gjelder bad og våtrom. Be rørleggeren din om å ta bilder underveis i arbeidet, og spesielt før vegger tettes og fliser blir lagt. Det er under flisene den mest kostbare delen av jobben ligger.

Å ha bilder av det som er inni i veggen er også en fordel hvis du skal pusse opp, henge opp bilder eller skru utstyr i veggen. Når du vet hvor rørene er, kan du unngå å slå spiker eller skru skruer i dem. For ikke å snakke om den dagen det plutselig skjer noe og du trenger å finne kilden raskt! Da er det kjekt å ha bilder.

Rørleggeren må også ta bilder av membran, skjøter, sluk, varmekabler, fordelerskap, koblinger, hvordan møblene er montert – i det hele tatt alt som kan bidra til å bekrefte at arbeidet er forsvarlig utført.

I tillegg til bilder av utført jobb, bør du forvente å få dokumentasjon på hvilke materialer og produkter som er brukt, og hvem som har utført arbeidet.

Ifølge Byggebransjens våtromsnorm (BVN) plikter en våtromsentreprenør å gi boligeier dokumentasjon om badet eller vaskerommet hvis det er kontraktsfestet at det skal bygges/rehabiliteres etter Våtromsnormen. Det vil si blant annet tegninger, vedlikeholdsinstrukser og produktbeskrivelser.

Dokumenter badets tilstand

Du kan også få en dokumentert vurdering av tilstanden på bad og våtrom i boligen. I VB har vi en tjeneste som heter Vannsjekken. Bestiller du en Vannsjekk, får du kontrollert alt utstyr som det går vann igjennom, for eksempel blandebatterier, sluk, rør, koblinger og vannlåser. Etter kontrollen får du en tilstandsrapport med eventuelle anbefalinger om forbedringstiltak.

Dokumentasjonen fra rørleggeren bør være i et format som kan deles og lagres digitalt. Får du papirversjoner, bør du skanne og lagre disse elektronisk.

Boligeiers plikt til å oppbevare dokumentasjon

Ifølge Forskrift om elektriske lavspentanlegg (FEL) er boligeiere pålagt å oppbevare dokumentasjon om at anlegget er i henhold forskriftene (samsvarserklæring). Denne skal overlates til neste eier ved et eventuelt salg. I tillegg sier Byggteknisk forskrift (TEK 17) at du som boligeier har en plikt til å oppbevare dokumentasjon som gjelder drift av boligen din, eksempelvis badet. 

Stadig flere privatpersoner tar i bruk Boligmappa.no. Det er et slags "servicehefte" for boligen på nett, hvor du kan samle offentlige opplysninger og dokumentasjon om boligen og eiendommen din. En smart ting med Boligmappa er at rørleggeren og andre håndverkere kan lagre informasjon om jobber de har utført i boligen din, direkte i mappa som gjelder din bolig. All dokumentasjon følger da med til ny eier den dagen du eventuelt selger boligen.

Mange av rørleggerne i VB bruker Dextro, et digitalt kvalitetssikringsverktøy. Her lagrer vi all informasjon om utført arbeid, inkludert bilder. Dette er informasjon som enkelt kan lastes opp i din boligmappe.

Det er gratis og enkelt å ta i bruk Boligmappa. Alt du trenger å gjøre er å logge deg inn, så får du opp boliger og eiendommer hvor du står som hjemmelshaver eller eier. Deretter kan du, rørleggeren og andre håndverkere, laste opp dokumenter og bilder.

Flere artikler om temaet finner du på VB-bloggen